1Den usynlige lyskrydsbestyrer
Jeg ser verden i striber · og lever kun halvt · det med livsmodet kni... [...]
Digte
14 år siden
0Et moderne juleeventyr
Der var engang en lille pige, som både var nysgerrig, tænksom og ... [...]
Eventyr og fabler
15 år siden
6Krisen krasser
En ting som RKI · er kommet for at bli' · de tider er forbi · med kæmpe... [...]
Digte
15 år siden
5Svinedigt
Man behøver ikke Mensa · for at vide influenza · er en sygdom mange f... [...]
Digte
15 år siden
3Jeg går morgentur på nettet
Jeg går morgentur på nettet · Mens jeg ser mig lidt omkring · Og den ... [...]
Digte
15 år siden
1Giv kroppen lov til at fylde
Kroppen er kvindekroppen og fylde er faktisk det modsatte af hvad... [...]
Klummen
15 år siden
0Hestia – en arketype
Kan vi så liige få Hestia på banen... Hestia var det første barn ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
0Hera – en arketype
En af mine venner viste mig et billede af 4 gudinder stillet over... [...]
Blandede tekster
15 år siden
1Athene - en arketype
Athene - en arketype. Og sikke da en dejlig en. Jeg holder meget ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
3Surt feministisk opstød uden relation til v...
Baby bleskift er for kvinder · Chokolade er for mænd · Og hvem er d... [...]
Digte
15 år siden
0Zeus og Hera
Man skriver Zeus og Hera · Men glemmer ganske at · Der kan fortælle... [...]
Digte
15 år siden
2Quindens ur-kraft
En ur-kraft har en quinde · Hvis hun kan tackle den · Det handler o... [...]
Digte
15 år siden
1Cølibatets uendelige tåger
Der var en ting jeg tænkte på... · Som måske er ganske let at fors... [...]
Digte
15 år siden
3Når quinden lufter sit menneskesyn
Når quinden lufter sit menneskesyn · Så er manden strax væk som et... [...]
Digte
15 år siden
2Vrøvlevers
Jeg er træt, går snart til ro · Åbner mine øller to · Drikker dem med... [...]
Digte
15 år siden
3Skomager, bliv...
Jeg kender en slagter · Som selv bager sit brød · Og derfor er bage... [...]
Digte
15 år siden
2Selvstændig sommerlig samreflektion
I denne søde sommertid · Der falder blomstersne så hvid · Jeg stikker... [...]
Digte
15 år siden
2Moder Jord hun ta’r sig en slapper
Moder Jord, hun ta'r sig en slapper · Vinterhviler sit drænede bry... [...]
Digte
15 år siden
0Lad os alle gå hjem
Ved nat ved nytår · Det gamle forgår · Og nyt dukker frem · Lad os a... [...]
Digte
15 år siden
2Mad tyranni
Mad, korrekt og ukorrekt mad, fylder meget i det offentlige rum. ... [...]
Blandede tekster
15 år siden
3Fordele ved at have rundet de 40
Ja, hvordan er det så? At blive ældre? Ha! Ældre, hvad er det? Hv... [...]
Blandede tekster
15 år siden
1Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 4
Til slut · Hvad siger man til folk, som roder? · Så lidt som muligt. ... [...]
Blandede tekster
19 år siden
0Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 3
Efter rodet - Indret lækkert · Når du først har fået styr på rodet... [...]
Blandede tekster
19 år siden
0Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 2
De enkelte rum i hjemmet · Dette afsnit går lidt mere i dybden med ... [...]
Blandede tekster
19 år siden
4Nødhjælp til Rodehoveder - Kapitel 1
Hjælp - det roder · Et Rod-eksperiment · Jeg har foretaget et eksperi... [...]
Blandede tekster
19 år siden
1En løgner bekender sine synder
Uha-uha. Jeg kunne selvfølgelig også have startet med: Jeg lyver ... [...]
Essays
19 år siden
1Hvad er det vi omgiver os med?
"Det skønne ved gammelt håndværk er, at man selv kan reparere det... [...]
Essays
19 år siden
1Som jeg ser det...
Vi kalder os selv dødelige. De dødelige, det er homo sapiens, som... [...]
Essays
19 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Lone Jensen (f. 1965)

De enkelte rum i hjemmet

Dette afsnit går lidt mere i dybden med de enkelte rum i hjemmet, for hvert rum har sin funktion - og derfor også forskellige indgangsvinkler, når man vil være rod-løs.

Fællesrum.
Stuen, stuerne, spiserum, opholdsstue, alrum og hvad det nu ellers kaldes rundt omkring i de små hjem, er fællesrum. Til fællesrum stilles der særlige krav. Det er dem, der vises frem. Det er dem, man samles i, det er der, gæstene kommer.

Sørg for meget gulvplads. Hav ikke flere møbler end nødvendigt. Se på bredden af de indvendige døre. Dette er et gangareal. Uanset hvor i hjemmet man bevæger sig omkring, skal der være mindst en tilsvarende bredde. Du kan klippe et bånd eller en pind i samme bredde som dørhullet og forsøge at gå omkring i dit hjem. Hvis der nogle steder er for snævert til at du kan komme fordi, så skal der flyttes ting.

Der skal ikke stå ting bag dørene. Alle døre skal kunne åbnes helt op. De ting, der samler sig bag døre, besværliggør rengøring og er havnet der, fordi der ikke er andre steder til dem, eller fordi deres plads er for besværlig at komme til. Det kan være alt fra plakatruller til strygebræt og sammenklappelige borde og tørrestativer, man finder bag dørene. Du er nødt til at finde en plads til disse ting. Eller kassere dem.

Stuemøbler. De møbler, der er, må gerne have flere funktioner. Køb ting, der passer sammen. Så virker stuen mere rummelig. Møbler skal være så enkle som muligt. Det letter rengøringen, når der ikke er for mange krummelyrer. Vælg ting, der kan holde til at blive brugt, især hvis der er børn i huset. Den hvide sofa kan man gemme til senere i livet. Spisebordet kan være i hærdet glas (det er nemt og hurtigt at gøre rent, og der kommer ikke pletter på). Sofaen kan være læder. Det koster mere, men er nem at holde, hvis der spises i sofaen. Alternativt kan man vælge en billigere stofsofa, som så dækkes af et stykke stof, som kan vaskes og skiftes ud.

Planter. Køb ens urtepotteskjulere. Enten helt ens eller bare ens i farven. Eller vælg max 2 farver. Nogle gange får man en skjuler med, når man får en blomst i gave. Hvis den ikke passer sammen med det, man har i forvejen, så lad den recirkulere. Det ser meget mere rodet ud end det er, når der er et væld af forskellige typer.
Tynd ofte ud i bestanden af planter. De vokser jo - og selv om de passede som nye, kan de nu dominere så meget, at det roder. Overvej helt at skrotte gulvplanter. Det tager meget plads og ser kun godt ud i helt cleanede hjem. Brug i stedet pladsen til noget andet.

Jaja, jeg ved, at de fleste tænker.. potteplanter - det pynter da. Det hygger. Da jeg havde brugt adskillige 1000 kroner på nye møbler i min nye lejlighed kom min mor forbi og sagde: Ihh, du har fået potteplanter, hvor er det hyggeligt !!!
Jamen, det var det da også. 3 fine røde blomster i min vindueskarm, og det var det, hun så. Det passede fint på det tidspunkt, for der var ikke så meget personligt i lejligheden ellers, men er man er rodehoved med hang til ting ting ting, så kan det med potteplanter bliver lidt for meget.

Vandret pynt. Prøv at fjerne ALLE dine små pyntegenstande i stuen; dem, der normalt bebor dine vandrette flader som vindueskarm, reoler, oven på skabe, på borde, skænke, tv osv. Pak dem i en kasse og se, hvordan rummet ser ud uden dem. Tør støv af overalt og gå rundt i dit hjem et par dage. Herefter kan du tage kassen frem, se kritisk på tingene og sætte de ting frem, som virkelig betyder noget for dig. Evt. kan det være en fordel at samle pyntegenstande et enkelt sted, hvis man har mange ting, der har personlig betydning, men som ikke passer sammen.

Lodret pynt. Alt, hvad der hænger på væggene er lodret pynt. Gå en tur i dit hjem og se dig omkring. Hvad er det, du har hængt op? Ting, der passer sammen? Noget du har fået i gave. Platter, malerier, plakater. Børnenes hjemmelavede kunst. Fotografier nok til et helt anegalleri?

Tænk over hvilke ting, der stadig betyder noget for dig, og hvilke, der ikke gør. Pil det ned, som ikke længere har den store betydning/gør dig glad, når du ser på det.
Prøv at se hvordan det hænger. For at skabe ro i et rum kan man vælge at alle billeder flugter i den nederste kant/hænger lige højt. Hvis du har mange små ting eller fotografier, kan det være en god idé at markere et helt felt på væggen, hvor du kan boltre dig med at blande tingene. Mal det i en mørkere farve, eller klister simpelthen en kant hele vejen rundt direkte på tapetet. Ved at markere et felt på væggen på denne måde, virker tingene stadig rolige og samlede, selv om de ser meget forskellige ud.

Reoler er en god idé, da det gør det nemt at give tingene en plads - og ting, der har en plads er lette at rydde op. Symmetriske reoler er bedst, da de virker mindst rodede. Helst de moderne med kvadratiske rum, hvis dine reoler bruges til andet end bare bøger. De kvadratiske har mange fordele. Man kan få kasser, der passer i størrelsen til de ting, som ikke kan stå. En række kasser på nederste hylde ser ordentligt ud, samtidig med at det er nemt at komme til tingene. Fyld aldrig rummene helt ud. Det virker mokket, og det er svært at få en bog ud for at læse. Køb bogstøtter i en enkel stil og brug en i hvert rum i reolen.

Lug jævnligt ud i dine bøger. Det er ikke alle bogkøb, der har varig værdi. Skil dig af med dem, du ikke vil læse igen. Køber du reoler med ben, så pil benene af og stil reolen direkte på gulvet. Det gør det nemmere at gøre rent, sådan et smalt mellemrum under reoler er en rigtig skidtsamler. Møblér ikke for højt. Det ser generelt ud som om, væggene er ved at falde ned i hovedet på gæsterne, og der vil altid samle sig rod og støv på de øverste hylder, hvor man ikke rigtig kan nå.

Gardiner. Dette er en smagssag. Gardiner har oftest to formål, de skal skærme for solen om dagen og lukke mørket ud om natten. Og så skal de pynte, da de færreste bryder sig om et gabende tomt vindueshul. Som rodehoved er det en fordel at vælge enkle gardiner, som ikke fylder for meget. Evt. en persienne sat op og så lette pyntegardiner i siderne, som ikke behøver at kunne trækkes for.

Lidt om Lys
Belys hjørnerne af rummet. Rod har det med at samle sig, hvor der ikke er så meget lys - og især i hjørnerne. Det får desuden rummet til at virke større, fordi man kan anvende hele rummet, når det er godt belyst. Et mørkt hjørne har man ikke så meget lyst til at sætte sig i.
Lamper koster, alt efter hvor de købes, kun en brøkdel af, hvad de gjorde tidligere. Overvej om det ikke er værd at investere i ens lamper. Det virker mere ordentligt, hvis spisebordslampe, væglamper og sofalamper passer sammen stilmæssigt og farvemæssigt. Bordlamper er generelt en dårlig idé til rodehoveder. De tager plads og der hænger en sjusket ledning hen over bordet fra dem. Vælg i stedet væglamper, spot og hængelamper. De roder ikke.
Men lys kan være andet en traditionelle lamper. Der findes mange dekorative lyskæder, og sådan en kæde fx snoet løst sammen i en glasskål, en vase eller bare lagt i vindueskarmen, lyser op på en hyggelig måde. Det er ikke kun til jul sådanne ideer kan anvendes.
Man kan også få mange forskellige typer lamper, hvor man sætter fyrfadslys i. Det giver også et godt hyggelys, og man behøver ikke være så nervøs for at forlade lyset, da det er noget mere beskyttet lukket inde, fremfor at stå i en stage. Desuden lyser et stearinlys bag glas meget mere op end uden, fordi lyset spredes på en anden måde.
Disse kan stå i hjørner rundt omkring eller hænges ned fra loftet eller på væggen.
Har du en gammel lampe, som du gerne vil beholde, kan den laves om på forskellige måder. Selv har jeg over mit køkkenbord en stor, grim hvid metalpendel som hænger ned fra loftet. Jeg har aldrig ønsket den, men en venlig hjælper hang den "midlertidigt" op, da jeg flyttede ind. Og med mit kendskab til strøm, så er det en temmelig besværlig proces at tage sig sammen til at fjerne den. Jeg satte en sparepære i, de bliver ikke så varme, og så hængte jeg det nærmeste jeg havde ved hånden over for at dække. Det var en plisseret cremefarvet silkenederdel. Den dækker hele skærmen og da den var alt for lang bandt jeg en løs knude nedenunder. Det ser kanon ud og giver et perfekt lys. Derudover er det lige at tage nederdelen af - der er stadig kun elastik for oven - for at vaske den, for alt hvad der er stof og draperet på forskellige måder, det samler støv.

Ledninger. Har du en sand ormegård af ledninger rundt omkring, så invester i rigelige mængder stikdåser med forlængerledning og evt. ledningsskjulere. Der er tit for få stikkontakter i et rum, så en stikdåse med et par stik placeret under sofaen og bag tv'et kan gøre underværker. Man kan købe paneler til at sætte udenpå de eksisterende, som kan dække mange ledninger, og man kan købe løse kabelsamlere også til at skjule dem i. Ulempen med ormegården er, at det er her nullermændene samler sig, og det er besværligt at støvsuge mellem ledninger, som ligger på gulvet.

Din elektroniske stue. Alt hvad man har af tv, video, dvd, stereonanlæg osv har det med ikke at passe ind. Et tv gør det altid svært at indrette, hvis det skal indgå som en naturlig del af en stue med flere funktioner, fordi man er nødt til at arrangere siddepladserne med front mod husalteret. Løsningen er jo nok ikke at bede folk smide tv'et ud, så i stedet skal det indgå som en naturlig del af resten af stuen.

Overvej om det er nødvendigt med de traditionelle stålben med små hjul. Måske passer det bedre ind i din stue at stille tvet på en tv-bænk. Selv har jeg kun behov for et lille tv, så jeg købt et gråt 21" med kombineret video. Det fylder ikke så meget og for at slippe for de grimme ben, blev det placeret ovenpå en ikea-ting, som egentlig kaldes en opbevaringsspand. Det er en sort plastting med form som en træstramme. Øverst er der et løst rundt låg, og det gør faktisk at man let kan dreje tv'et når man sidder et andet sted. Det ser uventet godt ud, nærmest skulpturet og med en udgift på 79 kr er det et bevis på, at det ikke altid er pengene, som har betydning for stilen.

Højtalere er grimme. Det er min egen helt personlige mening. Jeg er vokset op med store højtalere, der dominerede alt. Disse er heldigvis blevet mindre og mindre, så man i dag kan få nogle, som man næsten ikke lægger mærke til. Nogle lægger også bassen under sofaen, hvis der er plads. Mht. til højtalere, så kan det godt betale sig at overveje at sætte et andet stykke stof på. Det er det, man ser mest og de præfabrikerede er ikke altid lige kønne. Det afhænger naturligvis af stil, hvilket stykke stof, man vælger, men det påvirker ikke lyden med mindre man er til langhåret plys (kan ikke anbefales). Man kan vælge et ensfarvet stykke stof, som passer ind i resten eller man kan vælge en pæn kontrast. Min mor har simpelthen broderet to stykker med fugle i pastelfarver. Så er det monteret på højtalerne, som er malet hvide og hængt på væggen. Det ser rigtig godt ud, fordi det passer ind i stuen, men mindre kan naturligvis også gøre det.

Hverdag/Fest. Overvej hvor meget af dit hjem, der er indrettet med henblik på de få gange, der er mange mennesker. Prioriter hverdagen højest. Der er ingen grund hver dag til at snige sig forbi et alt for stort spisebord med risiko for blå mærker, hvis det kun bruges en gang om måneden, når man inviterer mange. Sælg det og køb et, der passer i størrelsen. Så kan man sætte plader i, eller have et sammenklappeligt ekstrabord gemt væk til hverdag.
Det samme gælder stole. Er der nogen grund til at ekstrastole fylder op i kælderen, så man har til 12 - når man til hverdag er 4 og hvis der kommer gæster alligevel flere end tolv, så man må ud på lånemarkedet? Det samme gælder for tallerkener, glas osv.

Børneværelset
Børneværelset er en verden for sig. Det hverken kan eller skal være sådan, at der gælder samme regler her som i fællesarealer. Børn roder. Sådan er det. Derfor kan man godt lære dem at rydde op, men det kan ikke betale sig at tage det som en personlig fornærmelse, hvis det ikke lykkes. Den eneste måde man virkelig kan lære sine børn at holde orden, er ved at være et godt eksempel.

Teenagere og rollinger er børn, men når man taler rod, så er det to helt forskellige typer. Teenagere skal generelt lades i fred. Man har haft årene inden til at påvirke dem i oprydningskorrekt retning. Nu skal det stå sin prøve.
Her er det rigtig, rigtig vigtigt at lade være med at blande sig - og at skelne mellem fællesarealer og private rum. En teenager med eget værelse har sit private rum. Hvis døren kan lukkes, og indholdet ikke udgør en hygiejnisk sundhedsfare, så skal man blande sig uden om. Det er i hvert fald min egen personlige erfaring.
En enkelt lille råd - især hvis man har teenagepiger - er dog at vælge lette møbler. 80% af alle piger har en forkærlighed for at rykke rundt på tingene, så værelset pludselig ser nyt ud. De gør det, uanset hvad møblerne vejer, men med lette møbler undgår man striber på gulvet og skrammer på væggene.
En teenager har så meget rod og uro indeni, at det ofte afspejles i det ydre. Så... lad dem være. De skal nok komme tilbage om et par år som helstøbte mennesker. Det er alligevel for sent at opdrage en teenager. Man kan lave nogle rammeaftaler, men derudover er det - fingrene væk fra mit værelse, mor.
Så det næste kommer til at handle om yngre børn. Her er der også nok at tage fat på.

Sunde børn. Sunde børn leger. De udfolder deres fantasi frit og har endnu ikke den voknes mere snævre opfattelse af, hvad og hvordan tingene skal bruges. Lad dem gøre, som de vil. Min 3-årige datter har et frøspil med en spilleplade og 24 små plastikfrøer. Jeg tror, vi har spillet det 2 gange, men utallige er de gange, hvor hun har fået halve timer til at gå med at lege med frøerne, når hun er i bad i sin lille balje. Det er ikke småting, de frøer oplever. Og hvorfor ikke? Det kan da godt være, at der står en anden brugsvejledning på legetøjet, men hvis hun leger godt, så er det ok. Den lille spand med frøer er derfor flyttet fast ud i hendes kurv på badeværelset. Her er alle hendes vandting samlet, så det er nemt at gå til. Og så ryger de alle sammen i opvaskemaskinen engang i mellem.
Den samme alternative anvendelse gælder også for møbler. ALLE børn hopper i sengene. Hvad skulle de ellers bruges til om dagen? Et skrivebord bliver til en hule, reolen skal der klatres i osv. Multi-møbler, der kan holde til brug, er derfor en god idé til børnene.

Gulvet. Lad være med at vælge et mønstret gulvtæppe til ungernes værelse. Sådan et med påtrykte biler eller blyanter. Selv om alt legetøjet ligger på sin plads, så ser det rodet og uroligt ud for øjet. Desuden tager det evigheder at sortere smådimser op fra gulvet, når man hver 2. gang griber efter mønsteret.
Trægulve på børneværelser er det allerbedste. Her er det nemt at se støv og snavs og det sikrer, at der er rent, når der ser rent ud. Gulvtæpper er nok behagelige at sidde på, men et plant gulv kan man bruge, når man tegner (altså med papir over) eller leger med biler. Kombineret med en hyggemadras at boltre sig på er det bedre.

Møbler. Det kan virkelig betale sig at gennemtænke møblerne til børneværelset. Der findes mange smarte møbler i dag med flere funktioner. Nok ser den lille træbænk med bord og stol nuttet ud til en 2 årig, men den 4-årige kan ikke være i dem. Børn bruger ofte gulvet meget, så vælg fx kvadratiske madrasstykker, skumgummi på 70x70 cm med stofbetræk og lav en stabel. De kan sættes sammen til en ekstraseng, kan stables til et hoppetårn, kan adskilles, så man kan hoppe fra den ene til den anden eller bruges som små stole. Og når de ikke er i brug, kan de stables i et hjørne. Hvis betrækket kan vaskes eller skiftes, så overlever de helt sikker ind i teenagealderen.

Opbevaringsplads. Små børn har brug for let at kunne komme til deres legeting, men disse skal ikke være blandet sammen i en stor kiste fx . Enkelte gange er det sjovt at rode i kisten, men som regel er det for besværlig at finde de sammenhængende ting, til at børnene gider lege uden hjælp. Find et passende system, det kan være en åben reol med kasser, der er ens i størrelse. Børnene lærer hurtigt, hvad der er i hvilken kasse. Det er nemt at tage en kasse ud for at lege, og hurtigt at rydde op igen.
Har dit barn meget legetøj, så kan du med fordel lave et rotationssystem. Nogle af kasserne stilles simpelthen væk og tages så frem efter et par måneder, mens noget andet stilles væk. På den måde bliver legetøjet atter spændende og får nyt liv.
Overvej at sætte en smal boghylde op på væggen over sengen, alternativt en tallerkenholder. Bøger er alligevel oftest aftenhygge, og det er en god udnyttelse af pladsen, evt. kombineret med opstilling af ynglingsbamserne.

Farver. Det har længe været moderne at bruge "børnefarver" til børneværelse. Børnefarver er rød, blå og gule pangfarver. Her på det seneste har mere romantisk anlagte mødre sneget en pastelfarvet stil med lidt blonder og blomster ind i børneværelserne. Min mening er, at man kan vælge de farver, man har lyst til. Nogle psykologer påstår, at pangfarverne er for voldsomme, for store indtryk, for helt små børn, så her er det måske bedst med mere neutrale farver.
De fleste børn har så meget farverigt legetøj, at det er udsmykning nok i sig selv. Har man lyst, kan man derfor male væggene i mere neutrale farver uden at det bliver kedeligt.

Lys. Der skal være et ordentligt lys på børnenes værelse - og til forskellige formål. Der skal kunne tændes for en hyggebelysning - og der skal være en eller flere lamper, som lyser rummet nok op til at børnene kan se, hvad de laver. Desuden er det bedst med tætte gardiner, så rummet kan blive helt mørkt. Mange børn bryder sig heller ikke om den åbne vinduesflade ud mod mørket.

Ideer. Hvis du er en af de mere fantasifulde, så fold dig ud på børnenes værelse.
Et garderobeskabslåge kan males med sort tavlelak, så har barnet en flade at udfolde sig med farvekridt på, som ikke fylder. (Faktisk også et hit i teenagerens værelse, men husk at tage dem med på råd først)
Et areal af væggen kan males over med magnetisk maling. Hvis man maler ovenpå i vægfarven, bliver den usynlig, men kan nu bruges til at hænge ting op med køleskabsmagneter. Dette giver en meget sjov effekt - og skal nok vække lykke hos ungerne, når de laver deres mange tegninger. Fordelen er, at de selv kan skifte dem ud.
Du kan også kaste dig ud i at tegne direkte på væggen. Lav et område med fisk, eller elefanter eller hvad dit barn nu interesserer sig for. Det kan altid males over senere. Eneste problem er, hvis børnene er med i processen. Det signalerer jo at man godt må tegne på væggen.

Køkkenet
Køkkenet er ofte et sted med sammenbragte ting, som gennem en årrække får sit eget liv. Da det samtidig er et dagligt arbejdsområde, kan det virkelig betale sig at gennemtænke indholdet af sit køkken grundigt - og indrette det efter familiens behov. Glem alt om smarte pakkeløsninger, der ser fantastiske ud. Tænk igennem hvordan hverdagen former sig for dig og din familie - og vælg ting derefter.

Minimer køkkenets maskinpark.
Hvis der alligevel er noget, der skal skiftes, så gennemtænk det. Måske er en dyr køkkenmaskine en god investering fremfor røremaskine, blender, håndpisker og rivejern hver for sig. Meget køkkeninventar fås i dag som én maskine med mange funktioner - og i en kvalitet, som holder de næste mange år.
Tænk dig om, før du hopper på modebølgen. Rigtig mange ting er faktisk slet ikke uundværlige. En ismaskine, en hapsdogkoger med flutevarmepind (jojo, sådan en har jeg engang haft) eller en blinispande - for ikke at tale om kartoffelpuréjernet, toasteren, persillehakkere, morteren, vaffeljernet, riskogeren, frituregryden, popkornmaskinen, 2-kops kaffemaskinen og racletten - kan synes rigtig smart i reklamerne, men før du køber eller ønsker dig den, så gennemtænk hvor ofte, du vil bruge tingen. Alle køkkenting tager plads - meget plads, især de elektriske.

Ryd ud i køkkenskabene én gang om året.
Det er egentlig fantastisk, at vi i dagens Danmark lever i en sådan overflod, at dette skulle være et nødvendigt råd, men det er det rent faktisk for mange. Én gang om året kan man med fordel gå sine køkkenskabe igennem og fjerne de ting, der ikke er brugt det sidste år. Sandsynligheden for, at det bliver brugt det kommende år, er lille.

Vælg køkkenting, der passer til din families behov.
En enlig har måske ikke så meget brug for den lækre 7 liters støbejernsgryde, der skal skures med salt og olieres efter brug for ikke at ruste - og desuden optager et helt køkkenskab. En jerngryde er en fantastisk ting, men skal helst bruges jævnligt, så den gør nok mest lykke i en storfamilie. Modsat har den enlige sikkert mere brug for stavblenderen end storfamilien, hvor det tager halve timer at blende sig igennem den mængde mad, der her skal til.

Opvaskemaskinen.
Opvaskemaskinen er ikke et ekstra køkkenskab - selv om mange mennesker bruger den som sådan. Hvis den var, så ville det være smartest at have to. En til rent og en til beskidt, så slap man helt for skabe og kunne lade opvasken cirkulere fra den ene til anden.
Spøg til side, egentlig kan opvaskemaskinen bruges i processen med at indrette sine køkkenskabe mere effektivt. De ting, der er i opvaskemaskinen, er det, der bruges mest. Måske er det en fordel simpelthen at samle det meste i et enkelt skab, hvor det er nemt at komme til.
Mange har utrolig traditionsbundne, når det kommer til indretning af køkkenskabe. Har man 12 dybe, 12 flade og 12 frokosttallerkener, står de i 3 høje stabler i skabet med tallerkener. Har man 20 krus, så står de samlet. Hvorfor ikke lave et hverdagsskab? Hvis man er 4 i familien, så saml 4 af hver i dette skab. Det letter i det daglige, og selv små børn kan lettere hjælpe med at dække bord, sætte på plads osv.

Hvor mange af hver?
Tænk over hvor mange, du har brug for af hver - og hold så fast ved din beslutning. Hvor mange røreskåle, gryder, ovnfaste fade, lagkagefade osv.? Køber du nyt, så kasser en af de gamle. Og vælg ting, der kan stables i skabene. Firkantede OG runde OG 6-kantede fade fylder unødigt.
Dette råd kommer også på tale, når to voksne mennesker flytter sammen. Pludselig er køkkenskabene befolkede af 2 brødristere, 2 kaffemaskiner, 2 elkogere osv. Tag stilling til hvad der stadig skal bevares som Dit og Mit, fx det arvede lagkagefad fra oldemor, og hvad der fremover skal være Vores. Vælg den ene brødrister som Vores og skil jer af med det overflødige med det samme. Det gælder ALT. Hvor mange stegepander er det praktisk at have? Nogle familier har 5 eller 6 i forskellige størrelser og udformninger.

Undgå...
Som rodehoved er der visse ting, man helst skal gå uden om til køkkenet. Det er jo ikke altid, man selv kan bestemme, men her er alligevel et par tips.

Dybe hjørnekøkkenskabe. De er umulige at komme ind i bunden af - og appellerer til rod. Hvis du har et sådan skab, vil jeg næste vædde på, at du ikke aner, hvad der er længst inde i bunden af det.

Ting ovenpå overskabene. Lad være med at sætte ting ovenpå skabene. Det kan være, at idéen til at starte med skal signalere hygge, men i køkkenet bliver der lavet mad, og mad sørger for en fedtet hinde på især de øverste ting. Lynhurtigt bliver overskabenes pynt til klæbrige, støvede ting, som man ikke engang har lyst at røre ved for at smide ud.

På samme måde er krydderiglas over emhætten en dårlig idé. De bliver lynhurtigt fedtede. Hav dem i nærheden af, hvor de bruges, og vælg et system, der passer til familiens behov. Selv har jeg købt 12 runde i stål med glasplade i låget, så man kan se, hvad der er i. Fordelen er, at de har magneter i bunden, så de kan sættes på køleskabet i et dekorativt mønster. Mandler, farvet lagkagekrymmel og lignende ser også særdeles dekorativt ud i dem, men som udgangspunkt skal der naturligvis være de ting, man bruger mest.

Kummefryser. De tager plads, bruger meget strøm, og de er umulige at komme ned i. Og helt umulige at holde orden i. De er faktisk kun egnede, hvis man køber ¼ okse ad gangen sammen med et par ænder og et lam - og desuden har haven fuld af hjemmedyrket frugt og grønt.

Bordplader i ubehandlet træ. Det ser flot ud, men kræver disciplin. På en sådan bordplade må der aldrig ligge vand eller stå våde ting, heller ikke ovre omkring vasken. Undgå også kæmpe store skærebrædder i ubehandlet træ. De skal vaskes op omgående efter, stegen er spist, og med mindre de hænger et sted på væggen til pynt, så fylder de.

Opvaskemaskine-fjendske ting. Glas, tallerkener og bestik, som ikke kan gå i opvaskemaskine, skal man gå udenom. Vælg hellere fx en skrællekniv med plastikhåndtag fremfor træ. Dette råd lader vist tyderligt skinne igennem, at rodehovedets første prioritet i et køkken bør være en opvaskemaskine. Har du bare den mindste mulighed for at klemme en ind i dit køkken (og i budgettet), så gør det.

Badeværelset
Et badeværelse skal først og fremmest være let at gøre rent. De ting, man skal bruge, skal være let tilgængelige. Resten skal lukkes inde i skabe eller andre opbevaringssystemer.
Noget pynt kan man sagtens have - især hvis man har en vindueskarm, men række efter række af makeup-ting pynter ikke - det roder.

Makeup. I det hele taget skal man huske at rydde op i sin makeupsamling regelmæssigt. Mascarer og cremer skal ikke gemmes mere end et år. Solcreme skal aldrig overleve fra den ene sæson til den anden. Sandsynligheden for bakterier er simpelthen for stor. Samlingen af fejlfarve-læbestifter osv behøver ikke nødvendigvis være blandet sammen med det, man bruger. Sorter det fra - og giv det væk. Ungerne vil elske det i en sminkekasse - hvad enten det er egnes unger eller andres. Et lille råd, hvis du har læbestifter af typen "kysseægte", så forær den ikke videre til børn. Min datter malede som 3-årig fugerne på badeværelse med sådan en. Det var umuligt at få af - og selv troede jeg, at jeg var smart, da jeg i en snæver vending greb den nærmeste læbestift for at male barnets ører røde, da hun skulle være kat til fastelavn. Det er IKKE let at få af igen.
Har du mange øjenskygger, så lav et system. Selv har jeg købt nogle store og små plastikkasser, som kan stables. Her har jeg én kasse til hver ting, læbestifter, øjenskygger, parfumer osv. De ting, jeg helst bruger, fylder ikke mere end at de ligger i en lille toilettaske.

Badeværelsesmåtte. En badeværelsesmåtte er lækker at træde ud på, når man har været i bad - men den skal vaskes sammen med håndklæderne for at forblive en ren fornøjelse, dvs. en gang om ugen cirka. Hvis du ikke vil det, så drop den og brug håndklæder i stedet for.

Entre og gangarealer
Entreen er indgangen til hjemmet - både for dig og for dem, der kommer som gæster. Det er derfor vigtigt, at det er rart at komme ind af døren.
Af en eller anden grund så har rod det med at hobe sig op i entreen eller gangen. I hvert fald den type rod, som stammer fra alt det, man ikke længere har brug for, når man kommer hjem. Dvs. skoletasker, sko, støvler, rulleskøjter, vanter, halstørklæder, jakker - og i småtingsafdelingen ting som nøgler, pung, mobiltelefon, ladere osv.
De store ting gør, at det bliver sværere at komme omkring, og allerede når man træder ind af hoveddøren, virker der rodet og uoverskueligt. Og uorden i de små ting er irriterende, når man skal UD af døren igen og skal bruge tid på at lede.
Giv de ting, der alligevel havner i gangen, en fast plads. En reol eller væghængte skabe til skoene, så de ikke står i en lang række. Et nemt sted til småtøj som huer og vanter, når sæsonen er til det. Her kan et væghængt skoskab faktisk være en god ide. De fylder ikke så meget - og kræver ikke orden, fordi tingene ikke kan ses, når det er lukket til. Et lille hylde med kroge til nøgler, taske osv. er også en god idé.
Jeg har selv anskaffet mig en trådreol med 3 hylder og krummelyrer, som hænger lige indenfor døren. Den er kun 15 cm dyb, men her er der både plads til tasken, mobilen, vanterne og - vigtigst af alt - nøglerne på en krummelyre. Mest fordi jeg indimellem er distræt.
Jeg købte reolen, efter at jeg en morgen havde brugt 45 minutter på at komme ud af døren, fordi jeg lige skulle gennemse logiske, og især ulogiske steder, hvor en bilnøgle kunne gemme sig. Eftersøgningen blev besværliggjort af at min to-årige datter syntes, at netop nøgler var noget af det mest spændende, så jeg endevendte alt fra legetøj til gårsdagens tøj med lommer. Til sidst gav jeg op og gik ned til bilen uden nøgle. I bagsmækkens lås sad nøglen, hvor jeg havde glemt den aftenen inden.
Distræthed hjælper en reol ikke på, men den begrænser de steder, det er nødvendigt at lede, før man erkender, at man endnu engang har glemt nøglen i bilen.
Sørg for ordentligt lys i entreen. Der er som regel også et spejl, så man kan tjekke sig selv når man går ind og ud.
Drop entrebordet, det fylder overflødigt de fleste steder, vælg en lille smal væghængt reol til småting.
Er der plads, så stil en bænk. Den er smal, er god at sidde på, når man skal have sko af og på og man kan finde mange moderne, som virkelig pynter til en rimelig pris. Da den har samme siddehøjde som en spisestuestol, kan den bruges til 2 voksne, eller endnu bedre 3 børn ved bordet til festen.
Invester i ens bøjler, der er bare en anelse pænere end de billigste plastik. Hav rigeligt. Der er ikke noget værre end at mangle bøjler til gæsternes tøj.
Hvad laver sko i en lang række? Vælg mellem de sko, der skal bruges dagligt af familiens medlemmer og opbevares resten et andet sted end langs med entreens paneler eller i en bunke under bøjlestangen.

Andre rum
Dit lille hjørne. Nogle har et helt kontor derhjemme, andre har en mikroarbejdsplads skubbet ind i et hjørne af stue - et sted, der både bruges til at ordne personlige papirer og breve og som spillehjørne.
Uanset hvad, så er der visse ting, som alle mennesker skal klare i hjemmet i forbindelse med korrespondance. Det er alle de officielle papirer, der skal tages stilling til og som skal ordnes fra forsikring til lønsedler og skat. Der er regninger, der skal betales og breve eller mails, der skal skrives.
Der er også de personlige ting som gaver, fødselsdags- og julekortskrivning. Det er noget, som bliver lettere uoverskueligt for mange. De udskyder tidspunktet, hvor de er nødt til at tage sig af disse nødvendige ting. Det skal jo gøres. Betales regningerne ikke, så kommer der en rykker (endnu et stykke papir, der skal sorteres) og skrives fødselsdagskortet ikke, så får man nok med svigermor at bestille.
Indret dig efter dine behov. Det er mere overskueligt at skulle ordne disse nødvendige ting, hvis det er til at finde rundt i tingene. Lav et system, gem det, der skal gemmes og kasser resten. Nogle har en skuffe, som de smider indkomne breve i. Disse skal jo så helst sorteres på et andet tidspunkt. Nogle gemmer kuverter i lange baner. Heri lægges så de vigtige papirer. Umiddelbart vil jeg sige, at dette er en dårlig ide. Staks man får et brev, åbner man det naturligvis, river kuverten midt over og smider den ud. Brevet er enten en oplysning, reklame eller noget man skal reagere på. Reklamer smides ud med det samme. Selv et forsikringstilbud vil man enten få igen, eller man vil henvende sig for at få lavet et skræddersyet, når det er aktuelt - altså, gem det ikke. De ting, der er oplysninger læses grundigt igennem og arkiveres med det samme. Vælg ringbind med plastikcharteques eller hængemapper efter behov. Opdel efter emne, forsikring, skat, lønsedler, anbefalinger, eksamensbeviser osv. og sæt det nyeste forrest. Ryd op engang imellem, så det gamle smides ud.
Ting, der skal reageres på, fx regninger, der skal betales, lægges på ens TODO-sted. Det kan være en skuffe, en skål eller lignende. Når en regning er betalt, så skriv direkte på den med kuglepen fx ok og dato. Herefter kan den arkiveres.
Dette er faktisk et af de steder, hvor rodehoveder har rigtigt meget rod - og af den uheldige slags, fordi det er rod, som får konsekvenser. Det er vigtigt at have orden på sine personlige papirer, betale regningerne til tiden, tjekke bankudtog osv.
Mit ultimative råd til rodehoveder mht. personlige papirer er faktisk at minimere mængden. Det kan bedst gøres ved at få en netbank, så regninger kan sættes til betaling med det samme. Det kan nemlig gøres om aftenen, når man selv har tid og alt andet er lukket. Opret også med fordel en e-boks. Her kan man efterhånden tilknytte rigtig mange ting. En e-boks er en service, hvor man modtager sine vigtige papirer som mail. Det kan være skattekort, årsaflæsningskort, lønsedler, forsikringspapirer osv.
Det er nemt at holde orden i en e-boks, og man slipper for en masse rudekuverter. Kan virkelig virkelig anbefales til hoveder med rod i økonomien.

Personlige papirer. Her vil jeg faktisk anbefale, at man køber en billig makulator - selv om det er endnu en ting, der fylder op. Sådan en, der ligner en skraldespand, men som skærer papiret i strimler, så det er ulæseligt. Rigtig mange mennesker gemmer papirer i evigheder - og kan så ikke lide at smide dem ud, fordi de rummer personlige oplysninger. Normalt skal man gemme personlige papirer som har at gøre med staten fx i 5 år. Der er ingen grund til at gemme Årsopgørelser for de sidste 15 år - eller gamle uaktuelle forsikringspapirer. Kør det gennem makulatoren, så er det væk på en betryggende måde.

Din pc. Pc'en er et dagligt værktøj for mange mennesker. Dem, der ikke bruger det på arbejdet, har ofte en eller flere i hjemmet. Hvis du aktivt bruger din pc, så er det nødvendigt, at du kan finde de ting, du skal bruge. Rod sniger sig også let herinde. Det er faktisk værre end det nogensinde har været før, for i dag har selv hjemmepc'er så stor kapacitet, at der er masser af plads at rode på. Pyt med at man modtager en mail med et skærmdump på 1 MB. Pyt med at man bruger cut&paste fra nettet, så det havner i Word med lige så stort pladsbehov. Der er jo hukommelse nok alligevel. Men, ofte så kan det være svært at finde ting, når alt roder. De samme regler for hjemmets oprydning kan overføres på pc'en.

Computerbordet. Er du træt af den grimme computer med harddisken, skærm, ledninger og tastatur, som står og fylder op, så vil jeg foreslå dig seriøst at overveje at købe en bærbar. De er i dag nede i en rimelig pris, og de er gode at arbejde på. Den gang man foreslog bærbær til dem, der kun arbejdede få timer om dagen, er en saga blot. Der er mange fordele med bærbar. Man slipper for en masse ledninger, selv internetforbindelsen kan i dag være trådløs. Den bærbare kan gemmes væk på en hylde, når den ikke er i brug - og den kan placeres, hvor man nu har brug for den.
Jeg har selv arbejdet udelukkende på en bærbar i over ½ år nu. Jeg købte den, fordi jeg fik konstateret musearm i begge arme - meget smertefuldt, men det blev heldigvis behandlet. Da jeg var kureret, anskaffede jeg en bærbar for ikke igen at komme i samme situation, og der har ikke været noget siden. Der følger en smart lille racer-mus med, men jeg bruger den aldrig. Det er kun et spørgsmål om tilvænning at bruge den indbyggede museplade. Den har også et par fordele, man ellers normalt ikke tænker på. Den larmer ikke. Normalt kan man først høre at den har larmet, når man slukker en harddisk, men en normal computer summer hele tiden. Og så flimrer skærmen på en bærbar ikke. Det er normalt det, der giver ondt i hovedet og øjnene, når man sidder ved en ældre pc.

Alle de andre steder
Når man først kommer i gang med at rydde op, så dukker der flere og flere steder op, hvor der roder. Lad dig ikke blive slået ud af det, bare tag det én af gangen.

Loftet/kælderen. Hvis du har et loft eller kælder - eller... gisp, begge dele, er dette steder, der normalt er proppet med de ting, der ikke bruges til daglig

Bilen. Rodehoveder har som regel også en rodet bil - med mindre den er nødt til at være præsentabel i arbejstiden. Det er utroligt hvilke mængder rod, der kan samle sig i en bil.

Værkstedet. Hvis man er gør-det-selv familie og på nogen måde har plads, vil jeg på det kraftigste anbefale, at man laver et værksted. Og hvis man flytter i hus, hvor der er meget, der skal laves, så skal værkstedet være det første rum, som indrettes. Ofte kommer det til sidst, fordi fx stuen prioriteres højere. Men værkstedet er betingelsen for, at alle de andre rum kan blive sat i stand.
Når man arbejder kan man enten bruge tiden på at lede efter sine ting eller man kan bruge tiden på at arbejde. Lav et arbejdsbord, sæt evt. en masonitplade (en af de bløde) på væggen i hele bordet bredde og find alt det værktøj frem, der kan hænge. Slå søm i så det kan hænges op - og tegn omridset af værktøjet med en tusch. Så har hvert stykke værktøj sin plads, man ved, hvor man skal lede og det er hurtigt at se, om tingen er der eller ej.
En reol er også uundværlig. Køb eller lav en åben med solide hylder og køb store plastikkasser til at sætte ind. Her skal malerbøtter stå og en kasse reserveres til alt det, der har med maling at gøre (og som kan puttes i en kasse). Så er det nemt at gå til, når der skal males. Sæt en stor farveklat på siden og på låget af hver bøtte, så man kan se, hvad der er indeni. Hæld malerrester over i mindre beholdere med det samme. For det første tørrer de ellers ud og for det andet fylder en 10l bøtte jo meget mere end en lille. Gem altid en rest maling til reparation. Skriv evt på hvilket værelse den hører til.
Elværktøj skal også ligge i reolen. Alt småtilbehør bør man finde et system til. Det hjælper ikke meget at man kan finde skruemaskinen, hvis man bruger evigheder på at søge efter bits. Ofte kan man købe små nuttede kasser med minirum til skruer, bits, rawplugs osv. Hvis man skal lave større gør-det-selv-ting end bare at sætte 2 hylder op, så er det alt for dyrt at købe ind på den måde. Regn med at købe hele kasser med skruer - og lav et system, hvor kasserne er til at finde rundt i.
Et lille råd - ofte roder værkstedet fordi gør-det-selv manden køber for billigt værktøj. Ja, man kan få elværktøj der ligner en million men intet koster - men regn med at pris og kvalitet hænger sammen. Køber du får billigt skal du regne med at skulle købe nyt inden længe - og hvis det gamle bare gemmes, ja så roder det. Altså - køb det værktøj du ved du får brug for, og intet andet - og betal for at få noget i en ordentlig kvalitet.

Garagen. En carport er åben og derfor ikke så velegnet til rod, men en garage... uha, her kan virkelig være mange ting. Barnevogn, selv om barnet er vokset fra den, cykler i forskellige størrelse, selv om der er investeret i nye, dunke, bøtter og reservedele med ting til bilen - måske ovenikøbet til en bil, man ikke har mere.
I garagen gælder det som regel især om at følge med tiden. Se dig omkring. Hvor meget af det, der står her er noget, der stadig bruges? Hvis det ikke bruges, så skil dig af med det.

Skuret. Et skur har mange med have. Da der oftest ikke er opvarmning i et skur, vil rod i Danmark gå i naturlig opløsning, hvis man venter længe nok. Papkasser smuldrer simpelthen. Her kan kun langtidsopbevares ting, som ikke forgår - haveredskaber og gamle cykler fx

Sommerhuset. Et sommerhus er et ekstrahus, man bruger i fritiden. I ferier har man som regel lidt andre krav til hverdagen. Da de fleste har en begrænset pengepung er de ting, der havner her ofte det, der er kasseret på den ene eller anden måde i hus nr. 1. Men men men. Sommerhuse har også en tendens til at overtage alt det, man ikke vil have indenfor dørene i sit eget hjem. Tingene passer ikke sammen og det nærmest opfordrer til rod. Lad ikke sommerhuset blive en aflæsningsplads for det, der ikke længere duer.

Familien. Hov, er det ikke noget underligt noget at skrive familie her? Næh, det er utroligt så mange, der "midlertidigt" opbevarer ting og sager hos familie og venner. Desværre flytter tingene tit permanent ind, for når man først har undværet sine ting i en bestemt periode, så er der ikke den store lyst til at få det retur. Der er kun eet råd: Lad være. Med mindre det er for en afgrænset periode - og der er sat afhentningsdato på, så skil dig af med dine ting med det samme på anden vis.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 02/04-2005 13:35 af Lone Jensen (L23one) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 7273 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.