Talerkursus for ballonskippere


22 år siden 8 kommentarer Noveller

3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
12 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
12 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
17 år siden
3Koen Mariska på eventyr
Der var engang en ko, som hed Mariska. Den skulle hen til en OK-b... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden
1Rentemesteren og hans hustru
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lyt... [...]
Kortprosa
18 år siden
1Stenalderen ifølge Hosbo
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen t... [...]
Blandede tekster
18 år siden
4Joe Kurt – historien om en pedel
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedelle... [...]
Noveller
19 år siden
6Abel Æblekage
Der var engang en mand der hed Abel Æblekage. Hans forældre hed d... [...]
Noveller
19 år siden
19Historien om en prut
Der var engang en prut. Den boede inde i numsen på en meget ond m... [...]
Kortprosa
19 år siden
0Fødselsdagens kulturhistorie
v/ museumsprofessor, dr. Phil og Rasp Agathon Skalmeje Skemad · Mi... [...]
Blandede tekster
19 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
I min barndom og ungdom læste jeg en om, hvor vigtigt det var at kunne holde en god tale, hvis man ville frem i verden - og dengang var jeg meget interesseret i at kom frem i verden. I min fantasi så jeg mig selv som både koncerndirektør, statsminister og stormogul. Men desværre vidste jeg ikke, om jeg var en god taler, thi jeg havde hidtil været for genert til at holde én.

Hvordan skulle denne generthed overvindes?

I min nød henvendte jeg mig til en meget kendt og agtet foredragsholder. Denne meget kendte og ansete person rådede til at øve mig i talens kunst uden et publikum af arten menneske. Derimod skulle jeg holde tale til dyr eller døde ting - herunder døde dyr. Derpå skulle jeg gradvist vænne mig til at tale for større og større menneskemasser.

Efter at have lyttet til disse gode og glimrende råd stillede jeg mig hen til en jordbunke og holdt helt ugenert en tale til denne. Mit næste skridt var at holde tale til en bunke finsand, hvilket også gik nogenlunde. Den næste dag mandede jeg mig op til at holde en velkomsttale til de spirende kartofler i mine forældres køkkenhave.
   Publikum forholdt sig roligt i samtlige 40 minutter. Af bare overstadighed gik jeg ind i køkkenet, og slog tre æg ud på en tallerken - hvorefter jeg holdt et foredrag om den hvide verden. De første levende væsener, jeg holdt en tale for, var guldfiskene inde i den pæne stue. Jeg fortalte lidt om havets hemmeligheder - ifølge havforskeren Sjak Kustode og hans folk.

Herefter fortsatte jeg i rækken af mere og mere højtudviklede dyr. Efter at have læst op fra Søren Kierkegaards "Frygt og Bæven" for en yderst interesseret orangutang i Aalborg Zoologiske Have var jeg nu parat til at holde tale til de første mennesker. Disse var imidlertid for længst døde - så jeg valgte i stedet at holde tale til deres nulevende efterkommere.

Jeg var dog stadig for genert til direkte at være konfronteret med tilhørere af arten homo sapiens. Den kendte og meget agtede foredragsholder gav mig det råd at begynde med at holde tale fra et tilstødende lokale. Men jeg indså, at publikum af nysgerrighed sikkert ville sive ind i det lokale, hvor jeg befandt mig. Ligeså uhensigtsmæssig var det at have en lærredssæk trukket ned hovedet og kroppen, idet dette ville afstedkomme en tilsvarende nysgerrighed. Nej! Jeg sørgede for at finde en stue med en åben kamin, hvor jeg så anbragte mit publikum. Derefter gik jeg op på bygningens tag og holdt mit foredrag ved at tale ned i skorstenen og ud gennem den åbne kamin. Forinden havde jeg dog sørget for at få renset kaminen og fejet skorstenen. Jeg skulle jo nødig med min talestrøm svine mit publikum til. Dog lod jeg mig friste til et par gange at råbe "buh" og "møh" ned gennem skorstenen. Foredraget handlede nemlig om den rette anvendelse af staldgødning.

Nu kan dette at bestige taget på et hus i sig selv udgøre et problem, især hvis man lider af højdeskræk. For disse mennesker kan det være forbundet med den største angst blot at skulle bestige en talerstol. Men her er der igen gode råd at hente hos den føromtalte kendte og meget agtede foredragsholder. Han havde selv overvundet sin egen højdeskræk i forbindelse med talerstolen ved at bestige en udfoldet avis. Dernæst havde han mod nok til at bestige to udfoldede aviser, og således gik han frem dagblad for dagblad, indtil han var nået i niveau med talerstolen, som herved uden frygt kunne indtages. Den kendte og meget agtede osv. ... har ligefrem specialiseret sig i disciplinen fremførelse af taler fra relativ højde. For nogle år siden udgav han en lille vejledning for præster: HÅNDBOG FOR PRÆDIKESTOLSBRUGERE - MED FALDØVELSER. - Som bekendt er prædikestolen ofte anbragt mindst 2 meter over gulvhøjde og derfor yderst farlig at styrte ned fra. Det er derfor af største vigtighed at undersøge prædikestolen og trappen op til for råd, svamp og borebiller. Uheldet kan dog være ude og pludselig ligger man der og roder på stengulvet mere eller mindre ilde tilredt. Den kendte og meget agtedes håndbog anbefaler prædikanter altid at være iført sikkerhedshjelm under prædikestolsarbejdet - eventuelt suppleret med en sikkerhedsline, som i en anden ende fastgjort til en krog i hvælvingen. Dette udstyr - erkendte forfatteren - kunne virke en smule latterlig i forhold til den erhvervsudøvelse, som var præstens. Som alternativ mulighed anbefalede den kendte og meget agtede, at præsten hjemme på præstegården skulle indøve forskellige faldeteknikker - fx fra halmstakkene i laden og ned i en bunke hø på gulvet. I modsætning til de føromtalte udfoldede aviser skulle hø bunken gradvist gøres mindre efterhånden som faldteknikken blev forbedret.

Ifølge ham selv havde den kendte og meget agtede foredragsholder for mange år virkelig holdt sine taler svævende i en luftballon. Derved kunne alle lettere se ham. Om de også kunne høre ham, fortalte han ikke noget om. Det var dog en ret betænkelig sag at holde tale i stærkt blæsevejr. Således havde han en stormende oktoberdag påbegyndt et foredrag om hjemmebagte klejner for en husmoderforening i Skjern - og sluttede det blandt polske skovarbejdere i Tjbzenzsck. Jeg må indrømme, at jeg aldrig helt har troet på denne beretning fra den ellers så kendte og meget agtede foredragsholder. Dog har han forevist mig et billede af sig selv svævende i en ballon. Men det fremgår ikke af fotografiet, at han holder tale. Dog er det et bevis på, at det er lykkedes ham at overvinde sin højdeskræk.
Forfatterbemærkninger
Seneste rettelse: 27 nov 2016

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 29/05-2002 00:01 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 926 ord og lix-tallet er 38.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.