3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
17 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen trak sig tilbage, blev Danmark liggende. De første mennesker i vort land var stenalderfolk, endda ældre stenalderfolk - ikke fordi de var ældre end de yngre stenalderfolk. Men man siger "den ældre stenalder" for ikke at forveksle denne med den stenalder der er yngre.

Der levede ikke så mange mennesker dengang. Men de vidste ikke bedre, så de troede selv de var mange. De boede i stammer - dog ikke i trestammer. ligesom spætter. En stamme kan nemlig også være en gruppe på omkring 37 mennesker, der lever sammen i et lille samfund. Dette samfund bliver gerne ledet af en person man kalder for høvding. Man kan også kalde ham for formand eller fører. Nogle steder havde man matriarkatet, og så var det en kvinde der var høvding. Hun blev da som oftest kalder ypperstepræstinde, for det lød nemlig af noget. Hun havde tit direkte forbindelse med guder, og tit sås hun drikke en Thorpilsner sammen med Odin.

Det er ikke let at vide hvorfor stenalderen kom før bronzealderen og jernalderen, for det kræver trods alt en del intelligens at kunne få noget fornuftigt ud af sten. Jeg mener da at sådan noget som jern næsten giver sig selv. Det vilde i virkeligheden have været det fornuftigste, hvis vi var blevet i stenalderen. Så havde vi sikker set både tog, biler og computere, der var lavet af sten - for ikke at tale om sko og underbukser.

I stenalderen gik man udelukkende klædt i skind, på varme dage kun sit eget. Men ellers lavede man tøj skindet af de dyr man nedlagde, fx okser, vildsvin, hjorte, rådyr, dådyr og fordyr... Men skindet bedrager som bekendt, og det var der mange der var kede af. Og så snakkede de tit sammen ved bålet, om hvor kede af det de var, og så begyndte de at græde i kor. Således opstod bluesmusikken.

De kunne heldigvis også finde på at grine. Desværre har vi intet grin bevaret fra stenalderen. Men heldigvis har vi de mange skeletter og hovedskaller - og de ser som oftest meget grinende ud. Så de har sikkert moret sig meget dengang. Det var nemlig også sådan, at når de havde jamret længe nok over de sociale forhold i den konkrete stenalder, slog gråden over i latter. Det kender vi jo godt for os selv - og mennesket af i dag er genetisk set ikke til at skelne fra stenaldermennesket. Det gælder til en vis grad også for kvinder og børn.

Vi må heller ikke glemme Ertebøllekulturen. Den kom efter jægerstenalderen. Det var en meget rig tid hvor alle boede med udsigt til vandet, spiste østers hver dag og gik med pels. Det er også fra den tid vi kender køkkenmøddingerne - mit køkken ligner også tit en mødding. men det er selvfølgelig noget andet. Mit barndomshjem lå i nærheden af Ertebølle. Og vi børn legede ofte tagfat mellem køkkenmøddingerne. - Pas nu på ikke at grise jer til, advarede de voksne - men det gjorde vi nu alligevel. På denne måde føler jeg mig særlig forbundet med Ertebøllefolket.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 27/08-2006 16:33 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Blandede tekster.
Teksten er på 523 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.