2Julegavebjerget
Der findes lige så mange mavepiner, som dyr i zoologisk have. Det... [...]
Eventyr og fabler · jul, julegaver, engel
8 år siden
3Ulvetider
"Og sikke store, røde Øjne, du har, Bedstemor." · "Det er, for at j... [...]
Noveller · gys, rabies, tjernobyl
8 år siden
5Spilledjævlen
7. marts 2013 · Kære Mikkel · A broken computer for a broken heart · Ær... [...]
Noveller
10 år siden
6ST - Stærk Tobak
Jeg stiger ud af bussen, du ved, Blågårdsgade ved Elite Købmænd, ... [...]
Noveller
11 år siden
3Bare et almindeligt menneske
Drama i ét akt: · Dronning Margrethe: Marianne Gade · Journalist fra ... [...]
Noveller
11 år siden
5Soulmates
1. · Jeg leger...kommer i tanke om en WebCam, jeg har købt til comp... [...]
Noveller
11 år siden
6Fødselsdagssamtale med Søren Kierkegaard
Kåre Kristensen (KK): Pressen taler så meget om, at man kun har a... [...]
Filosofihulen
11 år siden
8Karl Marx gravrøst anno 2013
Der er nu gået 146 år siden, jeg udgav Kapitalen i 1867. Her foru... [...]
Essays
11 år siden
24Mulle
År 1992 · "Den er grim", sagde Mary. · Far smålo: "Hæ-hæ, en lyserød ... [...]
Noveller
12 år siden
6From Dust to Dust - Really?
"Hvad skal der stå på din gravsten? - Spurgte jeg mig selv. · Jeg b... [...]
Essays
12 år siden
7Ordet
Ordet · Kaare Kristensen · "I begyndelsen var Ordet". · Sådan åbnes Joh... [...]
Filosofihulen
12 år siden
6Lille Monster
Vi fandt ham bagefter på en mark, en masse af blod snarere end et... [...]
Noveller
12 år siden
12Lorteheld
Hvor heldig kan man være, hvæser Hanne, hun er lige faldet i en h... [...]
Kortprosa
12 år siden
6Clintons barber
Clinton-Monica Levinsky sagen nåede sit første højdepunkt, da Ken... [...]
Smilebåndet
12 år siden
24Mosefund på skærmen
Hvis du lige gider at høre engang. For resten, jeg hedder Caspar ... [...]
Noveller
14 år siden
11Jeg har altid frygtet cancer
Det startede som 9årig, hvor vi drenge altid belagde vore ord med... [...]
Essays
15 år siden
9I bøhlandet til halsen
Hun kom, så og gik, min date fra dating.dk. · Jeg stod bagefter og ... [...]
Kortprosa
17 år siden
6En forfatter i maven
- Sikken dog en fantastisk konfirmationssang, du har skrevet. Har... [...]
Kortprosa
17 år siden
1Københavneren
- Hvem ringede? råbte hun. · - Ham Københavneren. Han er stiktosset... [...]
Noveller
17 år siden
4Hvidlille og Lille Far - 6. kapitel
Hen på eftermiddagen kommer en hestevogn kørende. Det er Homér og... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Kaare Kristensen (f. 1944)
Ordet
Kaare Kristensen

"I begyndelsen var Ordet".
Sådan åbnes Johannes Evangeliet, og det fortsætter: "Alt blev til ved dét, og uden det blev intet til af det, som er. I det var liv, og livet var menneskenes lys".

Indtil for nylig har jeg altid forestillet mig, at Jehova - langt derudefra i verdensrummet - i fulde syv dage bygede Jorden til med hebraiske ord, alle formet af DNA-strenge, og som, når de ramte jorden, poppede op som græshopper, slanger, tigre, myrer, kolibrier, ja sågar mennesker.
Dette billede gik med ét i opløsning, da jeg i et gammelt Time Magazine så urbilledet på vor kulturelle vugge, en shaman ('den som véd') formidle ordet. Ved at indsætte to ord i evangelistens tale fremstod en helt ny mening for mig:

"I begyndelsen af menneskeheden var Ordet. Alt blev til ved dét, og uden det blev intet til af det, som er. I det var liv, og livet var menneskenes lys".

Ordene, de allerførste i al deres uformuenhed, må have sat abemennesket i en begejstrings-eufori, som har sporet dets genetiske evolution ind på udviklingen af hjernens talecenter samt strubehovedets forfinede lydfremstilling. Og med øget artikulationen har fulgt øget brug. Høvdingen brugte magtord, mens shamanens fortællerkunst udgjorde stammens åndelige føde. Således blev planer og myter smedet i ord gennem 5 millioner år. Til sidst har omfanget af mytefortællingerne spændt hukommelsen til bristepunktet, og skriftsproget blev udviklet af de mere avancerede kulturer.

Og hvad er så dét, skriftsproget? En indfødt fik det forklaret af en missionær, og næste dag kom han tilbage for at lære alfabetet.
"Hvad skal du så bruge det til", spurgte missionæren.
"Så kan jeg jage både om dagen og om aftenen"
"Hvordan det?"
"Om dagen sætter jeg fælder op for de vilde dyr, og om aftenen vil jeg sætte ordfælder op til mine tanker. Når hver ordfælde er fyldt med et orddyr, så kan tanken ikke mere slippe væk"

Med Gutenberg startede en produktion af ordfælder, som i dag opregnes i kilometer hyldeplads. Det kgl. Bibliotek har 160 km, en femtedel af verdens største, Kongresbiblioteket i Washington,

Lad os som et tankeeksperiment forestille os, at det hele brændte og forsvandt. Hvad ville der ske med civilisationen, hvis ethvert skrevet tegn forsvandt ud af eksistens - sådan pif, paf, puf!
I mindre omfang skete det i 47 f. Kr, da biblioteket i Alexandria nedbrændte med sine godt en ½ million skriftruller, og Rom efterfølgende blev verdens magtcentrum. Hvad ville der ske i dag, hvis vi forestiller os den ultimative forsvinden af ethvert skrevet tegn?
IT ville gå død, administration, produktion, handelsliv, uddannelse - al slags civilisation ville ruste og ligeledes gå død i løbet af kort tid, og de få overlevende ville samle sig i smågrupper og ende op som på billedet med shamanen og hans stamme.

Hvorfor? Fordi ord er ligeså virkelige som den fysiske verden. Ord initierer handling, som tændrørsgnisten i en motor. Ord rummer en intention ligesom al DNA-liv. De er skabt af DNA-livets højest udviklede individer - alle rummende en intension, hvad enten det er et giro-indbetalingskort (450,75 kr.), en kærlighedserklæring (jeg elsker dig), eller et magtord (Terningerne er kastet). Ord er som cellens enzymer, de er budbringere som katalyserer handling (Wittgenstein).

Ord er virkelighedsskabende, ja, historieskabende. Tænk hvis en granatsplint havde fundet vej til korporal A. Hitlers venstre hjernehalvdel, sprogcenteret, så ville en verdenskrig være undgået (og kommunismen sat sig på Europakortet).

I bagspejlet har vi set, hvordan 'ordet' i form af DNA-strenge har skabt den biologiske evolution og i form af sproget har skabt den kulturelle evolution. Disse to jakobstiger - kald det information, kald det ord - som over 4 milliarder år har forvandlet en gold stenmasse til en grøn planet rækkende 'hænderne' ud imod sit ophav, kosmos.
Derfor er evangeliets mægtige beskrivelse af ordet ingen overdrivelse: "Alt blev til ved dét, og uden det blev intet til af det, som er."

Lad os nu kigge ud gennem frontruden.

Google-folkene startede i 2006 på indscanningen af alle de største amerikanske bibliotekers bogbeholdning, ca. 1200 km boghylder, og når man er færdig i 2012, så skal hele herligheden stilles til rådighed - ikke for mennesker - men for computere (indrømmer Google, når nogen spørger ind til benet).
Med AI-programmel (Artificial Intelligence) vil de trække meningen ud de 1200 km, gennemarbejde denne mening, så den bliver tilgængelig udfra enhver tænkelig forespørgsel. De meningsbearbejdende computere skulle kunne videregive deres usynlige guld, hvad enten det er et barn, en videnskabsmand eller en computer, der forespørger. Det sidste er det mest interessante, eftersom computeren rent hardwaremæssigt betragtet overgår hjernens hardware med en millionfaktor. Resultaterne af denne 'computersnak' vil i begyndelsen spy ud i næsten daglige overskrifter: ny viden, nye opfindelser, nye produkter.
Til sidst orker vi ikke at høre mere. Fagre nye verden funker bare. Hver især vil man købe sig til sin personlige coaching, der vil tage udgangspunkt i personens specifikke vidensniveauer og kommunikere herudfra. Firmaer ligeså. Og hvad med nationerne? Vil de kunne undgå at spise af Googles fremstrakte hånd?

En tilsvarende informationskværn - men dog meget mindre - vil man kunne stille op på DNA-området. Udfra denne vidensbase kan man konstruere enhver tænkelig gen-kombination og gennem simulationsmodeller gennemspille 'et liv' på 33 år (= 1 milliarder sekunder) i løbet af 16 minutter (ved en faktor 1 million)

Evolutionens to store datapuljer, DNA og det skrevne ord, kan indenfor de næste 10-15 år være i hænderne på et privat firma, Google. Måske forklarer det, hvorfor Google har stillet en præmie på 30 millioner dollars på højkant for det private firma, som inden 2012 har landsat et køretøj på Månen. Man vil altså have interkontinentale fremføringsmidler udviklet uafhængig af nogen form for statslig kontrol. Man vil - kan man forestille sig - landopkøb, nationsdannelse, uhyrlig indtjening og en adækvat forsvarskapacitet.

Ronald Biggs berømte togrøveri i 1963 betegnes ofte som historiens største kup med sine 2,6 mio pund. Jeg kender et større. Dengang Sovjetunionen skiftede navn til Rusland og blev privatiseret henover en nat. Blandt verdens rigeste befinder adskillige russere sig på top 100 listen.
Men tænk så over omfanget af det ran, som Google-folkene er i gang med. De vælter alle åndelige frembringelser igennem deres kolossale IT-mølle, lader den kværne dag og nat, år efter år og til sidst vil de sidde tilbage med et samlet ekstrakt af viden, som er frigjort fra begrænsninger som copyright og patentrettigheder. Disse love er et værn imod kopiering, men Google-folkene er alt for geniale til at kopiere. På ægte spider-manér udsuger de essensen og kan herudfra skabe hvad som helst, der vil kunne sælges.

Er dét så fremtidens nye skrækscenariet? Det kan vise sig langt værre. Vernor Vinge, matematiker og SF-forfatter, skabte furore i 1993:
"Indenfor de næste 30 år vil vi have de teknologiske muligheder til at skabe overmenneskelig intelligens. Kort efter vil den menneskelige æra være afsluttet."

Men hvad man ikke ser, har man ikke ondt af, og i øjeblikket ser alle kun det skrækscenarie, at en vandstandsforøgelse på 5-6 meter lurer ude i horisonten, engang i næste sekel, om hundrede år. Her er noget vi kan overskue. Her kan alle gode kræfter samles og gøre en forskel.

Om hundrede år vil folk se på vor tids ordspøgelse, CO2, som på konen, der rendte ind i sit brændende hus og kom ud med ildrageren.

Lige nu mangler vi lederen til at redde ildrageren. Men vi lytter forhåbningsfuldt til præsidentkandidat, senator Barack Obama, der vil føre det store ord i vandstandskorstoget:
"This was the moment, when the rise of the oceans began to slow, and our planet began to heal" (Tuesday, June 3rd, 2008, St. Paul, Minnesota).

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 20/07-2012 20:56 af Kaare Kristensen (Hemingway) og er kategoriseret under Filosofihulen.
Teksten er på 1272 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.