3Sagen om det forsvundne horn
Hvis De ikke bryder dig om at læse historier af den slags, som je... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Kisteglæde
Kom dog ud af dit renselseskar · nu er du satan mig renset nok · Din ... [...]
Digte
11 år siden
4Jack Watergun i fuld vigør
Solen brændte i Outtown. Nogle svært bevæbnede mænd havde med ove... [...]
Blandede tekster
11 år siden
2Mine mange liv - 2. udgave
Ifølge tilhængerne af reinkarnation har vi levet i tidligere tids... [...]
Blandede tekster
11 år siden
3Agent 43½ - Hvad ostemaden skjulte
Agent 43½, som var døbt Jakob Ølhenter, valgte at få morgenmad på... [...]
Noveller
11 år siden
2Printeren der slog en prut
- Jeg skal ud og slå en prut, sagde HP-printeren til sin ven Cano... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden
4Rabarberprinsessen
Den onde trold var en yderst uomgængelig person. Derfor ville ing... [...]
Blandede tekster
17 år siden
3Koen Mariska på eventyr
Der var engang en ko, som hed Mariska. Den skulle hen til en OK-b... [...]
Eventyr og fabler
17 år siden
1Rentemesteren og hans hustru
Hun kunne ikke smide dem ud. Derfor var hun altid nødt til at lyt... [...]
Kortprosa
18 år siden
1Stenalderen ifølge Hosbo
Det er en kendt sag, at Danmark kom med isen fra Norge. Da isen t... [...]
Blandede tekster
18 år siden
4Joe Kurt – historien om en pedel
Der var engang en pedel, der hed Joe Kurt. Han levede som pedelle... [...]
Noveller
19 år siden
6Abel Æblekage
Der var engang en mand der hed Abel Æblekage. Hans forældre hed d... [...]
Noveller
19 år siden
19Historien om en prut
Der var engang en prut. Den boede inde i numsen på en meget ond m... [...]
Kortprosa
19 år siden
0Fødselsdagens kulturhistorie
v/ museumsprofessor, dr. Phil og Rasp Agathon Skalmeje Skemad · Mi... [...]
Blandede tekster
19 år siden
1Oberstindens uskikkelige middag
Dette skrift indeholder nogle vigtige grundregler for den, der er... [...]
Blandede tekster
20 år siden
1Vaskesvampens oprindelse
Denne beretning er ikke det pure opspind. En del af indholdet er ... [...]
Blandede tekster
20 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Bjarne Hosbo (f. 1954)
Digteren Robert Nat-Hansen sad med sit skriveredskab - om det var en komputer, kuglepen, blyant eller gåsefjer må enhver af læser selv digte ind i historien. - Nu vil jeg skrive noget som skal gavne trætte mennesker, sagde højt til sig selv - nemlig om søvnen. - Gør du bare det, svarede Magda, hans hustru, som lå og halvsov med Ude og Hjemme over hovedet...:

Vi kender alle til at sove. Nogle sover mere end andre, mens andre sover mindre en visse. Somme sover næsten aldrig. Min faster i Brande sover når hun har lyst.

Hvorfor bliver vi søvnige? Det er sikkert fordi vi trænger til søvn. Men det forklarer vel ingenting. Men vi kan spørge: Hvorfor har vi brug for at sove? Dette kan ligge i både biologiske, sociale, kemiske, fysiologiske, odontologiske og geografiske forhold. Således skulle folk i Letland sove mere end folk i Peru. I Sengeløse skulle man derimod sove lige så dårligt som i Aalborg - og hos indianerne i Saxkøbing sover man med hovedet nedad. I Stenløse sover man som en... Det er imidlertid noget vrøvl: Sten kan ikke sove. Så skulle blyanter, barberhøvle og skorstene også kunne sove - og har du nogensinde prøvet at vække din græsslåmaskine? Hvis vi nemlig foretager en begrebslogisk analyse, vil vi erkende at ting der ikke er levende ikke kan sove. Begreber som 'sovende' og 'vågen' kan slet ikke bruges i forbindelse med ikke-levende emner. Det vil både Justus Hartnack, Hegel, Kant, Descartes og Søren Kierkegaard give mig ret i - ja, også Platon, Perikles og Peter Schmeichel.

Selv anser jeg søvnen for at være en både billig, behagelig og fornøjelig aktivitet, og ind imellem oplever man jo også de forunderligste ting - jeg tænker naturligvis på drømme. Drømme svarer næsten til at køre flere forskellige film oveni hinanden på én gang. Det er virkelig sjovt, og altså helt gratis. Hvorfor dog i det hele taget gå i teatret, biografen eller tage ud at rejse? Jeg tror faktisk hverken Troels Kløvedal, Marco Polo og Henrik Søfaren har haft så spændende rejseoplevelser, som jeg har haft i drømme. Foruden Australien, Venedig og Vorbasse har jeg også været på Månen, på Mars og Cassiopia, hvor jeg mødte Bodil Kjær.

Sommetider har jeg tænkt på om tilværelsen ikke ville være morsommere, hvis vi brugte det meste af tiden til at sove og drømme i. Så havde vi heller ikke så meget brug for mad, og - som man siger: Den der sover synder ikke - undtagen når man falder i søvn bag rattet. Jeg tror da også, at de der i dag er på arbejdsmarkedet godt kunne tænke sig at sove indtil de skulle pensioneres - i hvert fald mellem kl 8 og 16. Man kunne forestille sig at man var i en slags trance, så man arbejdede helt automatisk, ligesom en robot, men at man ikke var ved bevidsthed. Det vil jeg foreslå i den kommende tænketank Realpolitisk Nævn.

Middagssøvnen er også kommet på mode igen - og har skabt store indtægter til konsulenter og erhvervsrådgivere. Deres store indsats består i at omdøbe begrebet til 'power sleeping'. Min bedstefar A. Mosbæk, der var landmand, sov meget middagssøvn. Så han var en slags foregangsmand på området.
"A tår mæ lie en power sleeping!"sagde han, og lagde sig hen på divanen.

Hvis man ikke kan sove skal man bare gå til et kedeligt foredrag. Her skal man dog sørge for at have en solid, behagelig stol at sove i. Jeg var således engang til et foredrag med randmoræneforskeren Ulrik Uglemose. Bortset fra at han kom med et spektakulært og sindsoprivende nys i begyndelsen, var det rent søvnmæssig set det mest vellykkede foredrag jeg nogensinde har været til. Nummer to er dog Thyge Stålormsen, som fortalte om oppebørsel i Turkmenistan. Desværre sov jeg så tungt at gulvbrædderne ikke kunne bære, og jeg faldt ned i cykelkælderen og fik trykket to ribben. Desuden fik jeg også en mindre hjerneskade, som bevirker at jeg aldrig kan finde mine sokker.

Den traditionelle metode - at 'tælle får' for at falde i søvne - har jeg aldrig forsøgt mig med. Jeg undrer mig over at det netop er får man skal tælle. Jeg kunne bedre forstå, hvis det var køer, for disse dyr er jo meget mere almindelige i det danske landskab. Døde ting som kuglepenne, blyanter og pærer kunne også tælles. Selv tæller jeg bare i al almindelighed uden at tælle noget - og jeg synes ikke at det kræver nogen særlig høj abstraktionsevne.

Nå, der findes jo også mennesker der af og til gerne vil holde sig vågne. Dengang i 1969, da man landende på månen, var vi mange der sad oppe hele natten for at få det hele med. Det var et stort skridt for menneskeheden.

Hvis man vil holde sig vågen en hel nat skal man drikke en kande kaffe. Derefter skal man råbe 'bøv' mindst hvert tredie minut for at vække sig selv. Hvis man alligevel mod forventning falder i søvn er det fordi man har glemt at råbe 'bøv' hvert tredie minut.

Men i virkeligheden er der masser af ting man udmærket kan foretage sig i søvne. Verdensrekorden i at køre sovende på cykel indehaves af høvdingen Uha Uha Ohskræk. Han cyklede - efter et værtshusbesøg - hele vejen fra Nairobi til Kinsjasa - under højlydt snorken og rallen. Den mechlenburgske fyrste Herbert Panderynk den 37. skulle efter sigende have sovet i hele sin regeringstid. Alligevel fødte konen ham en tronfølger og yderligere fire børn. Under søvnen havde han også ledet sin hær på over Kongeåen, og besejrede senere hernhutterne i slaget på parkeringspladsen ved Brugsen i Svenstrup.

Vi kan dele søvnen op i drømmesøvn og drømmeløs søvn. Drømmesøvnen kaldes også for REM-søvn. REM står får 'rapid eye movements' - eller på dansk HØB, hurtige øjenbevægelser. HØB betyder altså ikke 'hurtige ørebevægelser'. Kun få mennesker bevæger nemlig ørerne når de sover. Men der er da nogle; og i sjældne tilfælde blafrer de pågældende så meget med ørerne at de letter fra lejet. Dette skulle være sket i 1908 på Malaysia. Her havde den sovende - vismanden Jabu Sana Kanda - endda fløjet ud af et åbentstående vindue, og bevæget sig svævende rundt i lokalsamfundet i hele 25 minutter. Derefter var han atter stille og roligt svævet ind til sit sengeleje, hvor han sov videre i to timer. Herefter stod han op og tog sig en kop te og to ostemadder.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 11/09-2002 12:20 af Bjarne Hosbo (hosbo) og er kategoriseret under Filosofihulen.
Teksten er på 1071 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.