Hvor er de små fugle henne?


8 timer, 5 minutter siden 1 kommentar Klummen

1Hvor er de små fugle henne?
Når jeg sidder ved stuebordet med min morgenkaffe eller frokost h... [...]
Klummen
8 timer, 5 minutter siden
7Julemåned - pas godt på jer selv derude
Så er den her igen · Julemåneden · Så skal vi til det igen · Juletræer,... [...]
Digte
1 måned, 6 dage siden
6Oktober- og novemberstemning og livet
Højt over mig bruser et V af vinger. Det er traners træk mod en l... [...]
Digte
1 måned, 22 dage siden
4Sidst i september
Det regner, min jakke er våd · Svampeefterår gør mig lidt kåd · Vande... [...]
Digte
3 måneder, 13 dage siden
3Udsigten til undergang giver mig whiskyfebe...
Tænk hvis det vi gør er ubetydeligt, · men det er nok ikke så sands... [...]
Digte
3 måneder, 19 dage siden
2Ferietid og glæden ved poesi
Højsommer og juli. Vi holder fri. Azurblåt hav og blå høj himmel,... [...]
Blandede tekster
6 måneder, 14 dage siden
5Verdens mest opdyrkede land
Hvis man bor midt i landbrugsland · er der ingen natur, kun opdyrke... [...]
Digte
6 måneder, 21 dage siden
5Den glade gris
Svineproduktionen i vores yndige land · er intet mindre end enorm. · ... [...]
Digte
7 måneder, 9 dage siden
8Aprils regn
April kan vel pirre alles nerver · for vandet jorden mere end mætte... [...]
Digte
8 måneder, 5 dage siden
8Biodiversitet
Naturen omkring os har været her altid · Mennesket meget kort · Natur... [...]
Digte
9 måneder, 4 dage siden
5Forårslys
Nu skyder foråret frem imellem læberne · skubbet frem af sommeren i... [...]
Digte
9 måneder, 12 dage siden

Puls: 45,7

Publiceret: 3
Afgivet: 16
Modtaget: 15
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
Når jeg sidder ved stuebordet med min morgenkaffe eller frokost har jeg udsigt til terrassen med foderbræt og mejsekugler i asketræet.

Tidligere, bare for tre-fire år siden, var der et rigt liv og jeg så musvitter, blåmejser, sumpmejser, halemejser, topmejser, jernspurve, rødhalse, munk, gærdesmutter, kvækerfinker, bogfinker, gråspurve, grønirisk, grønsisken, gråsisken, skovspurve, stilits, silkehaler, dompap, sjagger, solsorte, vinddrossel, flagspætte, skovduer og tyrkerduer og flere endnu.

Der var altid liv i den lange næsten 2 meter høje tjørnehæk ind til naboen, hvor små fugle hoppede rundt på jagt efter godbider mellem de krogede piggede grene.

I det høje birketræ nederst i haven eller i asketræet sad spurvehøgen af og til på jagt efter små eller større fugle. Jeg har set den tage en skovdue, som er næsten lige så stor som den selv.

I år har jeg lidt besøg af musvitter, blåmejser, rødhals, et par skovduer og tyrkerduer. dompappeparret har også været på besøg og en dag var her en lille flok bogfinker.

I år er det dog helt tydeligt, hvor tomt der er af fugle i haven her i december og januar, hvor der kan gå timer uden besøg af en mejse, spurv eller solsort.

Mejseboldene i asketræet, der plejer at sørge for underholdningen, når jeg sidder ved computeren omkring middagstid, er næsten urørte. Og de æbler, som har fået lov til at blive liggende under havens to gamle æbletræer henholdsvis Ingrid Marie og Dronning Louise, ligger der stadig. Enkelte æbler har et par hak i skrællen, men er ellers stort set uskadte. Dag efter dag.

Bestanden af solsorte gået voldsomt tilbage på grund af den myggebårne Usutu-virus, der er dukket op i Danmark, fordi vejret er blevet varmere, men det er ikke kun solsortene, der åbenbart har forladt området. Der er heller ikke andre fugle i buskene og træerne.

Spontantællinger af fugle bekræfter en nedgang i antallet af småfugle de sidste par år! Intet er, som det plejer, og faktisk er jeg ret svær at berolige, fordi jeg aldrig har oplevet noget lignende før.

Antallet af fugle varierer år efter år, afhængig af vind og vejr samt om forrige ynglesæson var en succes eller ej.

Vejret i disse år er under kraftig forandring, som følge af uhensigtsmæssig menneskelig levevis og er utvetydigt. Det påvirker en del trækfugle; men det forklarer ikke faldet blandt mange af vores standfugle.

Landbruget fylder for meget i vort land, hvilket både påvirker livet på land og i vand og er i høj grad med til at give os biodiversitetskrisen. Vi skal have meget mere natur i Danmark, og det skal være sammenhængende og skal bestå af en blanding af skov og lysåben natur.

Jeg bor i et område med smukke gamle villaer og haver. Mange haver er ryddet og belagt med sten og der er plantet stedsegrønt på stribe. Folk bliver ved med at hive det grønne ned, så jeg tror at folk er ligeglade med fuglene, og de kan ikke kende forskel på en musvit og en blåmejse, er min erfaring. At gøre en indsats for mere vilde haver kan gøre noget, dog ikke det hele.

Vilde haver, med masser af tætte buskadser, store og gamle træer såvel som vandhuller er dog vigtige for fugle og insekter. Men mange føler, at i haven bestemmer de og ikke et ukrudt må vise sig og ikke en gren må ligge og flyde. Oveni kommer, hvad tænker naboen, hvis jeg laver en vild have.

Skal vi for alvor have vendt skuden, så er der ingen tvivl om, at det danske landbrug skal begrænses markant. De første fornuftige skridt er vedtaget politisk, og landbruget tvinges forhåbentlig til at omstille sig i de kommende år - men det går alt for langsomt også med at tage jord ud af drift og skabe sammenhængende natur. Danskerne skal også udvise en langt større respekt for biodiversiteten.

De fleste pesticider, der anses for at være sikre for mennesker og miljø, viser sig at ramme uden for målgruppe og dræbe f.eks. bier, men også mange andre insekter. Oveni påvises der hvert eneste år nye skadevirkninger af godkendte sprøjtegifte, og det burde fortælle os, at reguleringssystemet ikke fungerer. De anvendte forsøg fokuserer på de kortsigtede (ofte blot 48 timer) virkninger af eksponering i sunde forsøgsdyr, såsom honningbier, rovbiller eller zebrafisk. Ude i virkeligheden kan eksponeringen fortsætte i uger, måneder eller år, og virkningerne kan ophobes og forstærke hinanden. Altså det vindue sprøjtegifte bedømmes i er alt for lille. Forskning fra både England, Frankrig og Tyskland viser dette.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret i går kl. 22:54 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 744 ord og lix-tallet er 43.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.