Et møde i S-toget


19 år siden 2 kommentarer Klummen mennesker refleksion tanker

1Hvad nu, Anita? - Kapitel 28
På arbejdet var alt som det plejede: trivielt, kedeligt - og Jako... [...]
Romaner · magtkamp, familierelationer, socialrealisme
4 dage siden
1Hvad nu, Anita? - Kapitel 27
Mens generalforsamlingen var på sit højeste, sad Anita og Martin ... [...]
Romaner · socialrealisme, magtkamp, familierelationer
11 dage siden
1Hvad nu, Anita? - Kapitel 26
Det var den aften, hvor generalforsamlingen skulle finde sted. An... [...]
Romaner · magtkamp, socialrealisme, sociale illusioner
18 dage siden
1Hvad nu, Anita? - Kapitel 25
To dage efter kom Jens hjem og fandt indkaldelsen til generalfors... [...]
Romaner · magtkamp, socialrealisme
25 dage siden
1Hvad nu, Anita? - Kapitel 24
Anita havde svaret på en mail fra Johnny efter hun var kommet hje... [...]
Romaner · magtudøvelse, afmagt, magtspil
1 måned, 2 dage siden
1Hvad nu, Anita? - Kapitel 23
Nu var det søndag og Anita var glad for at have endnu en fridag. ... [...]
Romaner · familierelation, familieliv, magtudøvelse
1 måned, 9 dage siden
2Hvad nu, Anita? - Kapitel 22
Det var lørdag formiddag, og det var friweekend. Hun var vågnet t... [...]
Romaner · familiebånd, familieforhold, familierelation
1 måned, 16 dage siden

Puls: 52,2

Publiceret: 16
Afgivet: 28
Modtaget: 40
Mogens Sørensen (f. 1957)
For et par dage siden tog jeg S-toget for at køre til Svanemøllen station, lige ud for mig sad en ung kvinde sidst i tyverne og en lille pige omkring de ti år og snakkede sammen. Den nærliggende antagelse for mig var, at de var mor og datter. De snakkede lystigt sammen, men på et tidspunkt spurgte den lille pige, om kvinden ville se hendes togkort? Det ville den voksne kvinde da gerne, og da gik det op for mig, at de ikke var i familie, men lige havde mødt hinanden i toget. Den unge kvinde tog sit op og sagde: vil du se mit? Den lille pige kiggede, 'novra, du har til alle zoner.' Ja, forklarede den voksne, for jeg bor i Charlottenlund og skal køre til København hver dag. Den lille pige skulle af ved Svanemøllen, og jeg konstaterede også, at de sagde farvel til hinanden og den unge kvinde blev siddende. Den lille pige steg af toget gennem samme dør som mig.
Her havde jeg taget det for givet, at den lille pige var datteren. Hvor er det let at drage forkerte konklusioner, men de gange, hvor jeg har kørt i tog eller bus med mine fætre og kusiners børn, er jeg da garanteret også blevet antaget for at være deres far. De to her kendte så slet ikke hinanden overhovedet, men havde mødt hinanden på denne togrejse.
Det fik mig til at tænke over det med at drage slutninger - at man så let kan tro at der er et familieskab, hvor de ikke engang kender hinanden. Hvor ofte ser vi ikke reklamer, både i tv og på tryk for madvarer, hvor der sidder en familie om bordet og spiser? I virkeligheden er de også bare fotomodeller arrangeret om bordet for at skabe illusionen om en familie, men de ligner en lykkelig familie. Nu er det så en iscenesat illusion, det var min illusion i S-toget ikke, og en del af replikskiftet fik illusionen til at falde.
Det kunne få mig til at spekulere noget over børns umiddelbarhed, i hvert fald denne lille piges umiddelbarhed. Vi voksne taler ikke engang uden videre med fremmede. Pigens åbenhed havde fået mig til at tro, at det var en mor og datter, der havde det godt sammen, men den samme åbenhed havde også på et tidspunkt afsløret sagens rette sammenhæng.
Hvor ofte er vi lige så villige til at tale med fremmede i toget eller bussen?
Nu tager jeg det også for givet, at det var den lille pige, der havde indledt samtalen, men hvem siger det? Ganske vist er det måske alderen taget i betragtning det mest sandsynlige, men derfor behøver det ikke at være tilfældet. Det kunne være, at den voksne havde givet sig til at snakke lidt med hende for at få lidt selskab på turen. Hvem ved?
Alt i alt: det er nærmest bare en banal hændelse, men den har fået mig til at tænke over, hvor let det er at fejlvurdere en situation. Her fejlvurderede jeg på en uskyldig måde, men det får mig til at tænke: hvad så, når man skal tage stilling til mere alvorlige situationer? Så kan man også tage fejl med mere ubehagelige følger, men det er en anden historie, som man siger.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 26/10-2005 01:22 af Mogens Sørensen (Mons1957) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 546 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.