Det er så min personlige mening:
Det handler ikke kun om længden, selvom mere end 100 sider er meget for en novelle.
Men det er også noget med opbygningen.
En noveller er normalt uden inddeling i kapitler.
Og en novelle har oftest et enkelt tema der belyses.
En roman minder om en symfoni: Inddelt i satser, en intro, præsentation af hovedtemaer og sidetemaer, en gennemføringsdel, et klimax, en koda/afslutning.
En novelle svarer så til et kortere kammerstykke hvor materialet ikke spreder sig så meget.
En roman har typisk et spændingsklimaks der efterfølges af nogle konkluderende bemærkninger. Spændingen kulminerer ikke i sidstelinje! Gjorde den det, ville man tro at der var revet nogle sider ud til slut.
En novelle, derimod, kan ende i en åben akkord. Her accepterer man at der "ikke er revet sider ud til slut." Den ender simpelthen der.
Tænk på en krimi: Der meldes om et lig. Man møder detektiven, der indsamles spor, der sker måske flere forbrydelser der har relation til det første lig. Så kommer detektiven i fare, men redder sig til slut. Omsider fanges forbryderen i en dramatisk jagt og man slapper af på stationen og diskuterer forløbet. Eller der sker en forvikling i privaten. Konen skrider og detektiven der nu er ladt alene lægger op til næste bog om den berømte detektiv. (Det er moderne at detektiven IKKE ligner den hyggelige familiefader Barnaby!)
I en novelle, kan en person bevidne en forbrydelse. Personen går hjem i mørket, låser sig ind, og novellen slutter, hvor personen står ved vinduet og reflekterer over verdens elendighed. Det er den "åbne akkord." Forbrydelsen opklares IKKE! Vi ved ikke hvordan det ender.
Selvom novellen næsten altid er kortere end selv små romaner, er der ikke et absolut kriterium med præcist antal sider.
I. P Jacobsen skrev en lang fortælling, "Mogens" som kaldes en novelle. Jeg mener den er på omtrent 100 sider.