Uha... det er mange spørgsmål oven i hinanden. For nu at adressere i hvert fald noget af det:
Forhandling af rettigheder: Dette gør man FØR man er så langt at der er trykt bøger. Tryk af bøger sker først efter der er underskrevet en kontrakt og formalia er ordnet. Så hvis først bøgerne er trykt, er det for sent. Her skal man både have afklaret hvem der har hvilke pligter og rettigheder og, hvad mange glemmer, opsigelse/udløb af kontrakten. Her er der rigtig mange der er kommet i klemme.
Tjene flere penge som forfatter: Det er lige så let fortalt, som det er svært at gøre. Du skal ud og promovere dig selv. Opmærksomhed sælger! Oplæsninger på arrangementer, foredrag, reklamering for dig selv på sociale medier. Pressemeddelelser fungerer godt for nogen. Der er nogen der sværger til anmeldere... her er effekten MEGET varierende. En forfatter som Benjamin Lambert gør det, at han tilbyder at holde foredrag gratis, hvis han må sælge sin bog ifm. foredraget, ellers koster det kr. 2000 (så vidt jeg husker). Her skal man være meget afklaret med sig selv om hvor meget man vil udlevere sig selv.
Royalty og forfatterhonorar er det samme i dette tilfælde. Hvordan det beregnes og udbetales er en del af kontrakten. I gamle dage på traditionelle forlag fik man typisk 15-17% af bogens vejledende pris fra forlaget, og et forskud på salget af 50% af oplaget. De tider er slut de fleste steder og der findes i dag et væld af muligheder, så forlagene, især de små forlag, har en chance for at overleve.
Ud over produktionsomkostninger går pengene til bl.a. indsendelse af eksemplarer til DBC og til forlagets drift. Nu ved jeg ikke hvad du tænker på mht. produktionsomkostninger, men der er både korrektur, opsætning og design af cover, inden man kommer så langt som til at trykke send på trykningen. De mennesker der laver dette vil gerne have løn for deres arbejde. Forlæggeren skal i reglen også tjene på opgaven, omend det ofte er lidt der er tilbage til denne.
Generelt vil jeg anbefale at du bliver medlem af NewPub. Det er en erfagruppe på Facebook, hvor man kan få råd og vejledning med rigtig mange ting omkring det at udgive og være forfatter, og det er gratis. Forlagsbranchen er en beskidt branche på mange måder, og der er nogle forlag derude, som er helt uden hæmninger, når det kommer til at udnytte forfattere, oversættere, osv., og det bliver kun værre i takt med at branchen bliver mere og mere trængt.