Jeg har ikke hørt om nogen der læste ens tekst igennem eller nægtede at trykke den. Jeg kunne forestille mig, at de lige skimmede hvad det var de skulle trykke, for at sikre, at de ikke blev medskyldige i noget kriminelt. Er det noget kriminelt, f.eks. bootlegs eller børneporno, må de jo af gode grunde ikke trykke bøgerne, men ud over dette, har trykkerierne ikke interesse i at sige nej til en opgave.
Opsætning er en smagssag. Jeg kan fortælle hvordan jeg sætter op. Det er ikke den endegyldige sandhed, så tag det som en mulighed. Det er ikke specielt svært, men man skal lige være lidt omhyggelig med hvad man gør.
Man deler bogen op i to dele: omslaget og bogblokken, og det er simpelhen to separate filer man sender som en del af trykkeopgaven.
Jeg kan bedst lide bøgerne i A5 format. Det ligger godt i hånden, selv ved tykke bøger.
Bogblokken:
Som skriftstørrelse bruger jeg Times New Roman 12 pt som guideline. Det behøver ikke være den, men så vælger man noget der har samme fysiske størrelse. For Arial er det f.eks. 11 pt. Det er en behagelig skriftstørrelse at læse. Man ser mange der bruger mindre skrift for at spare sider (dvs. plads og penge), eller større skrift for at det skal syne af mere (dvs. kunne forlange mere for bogen). Det bryder jeg mig ikke om.
En af de ting der er vigtige er margin ind mod ryggen. Margin er generelt vigtigt, fordi der skal være plads til at holde ordentligt på bogen mens man læser, men ind mod ryggen skal man helst have 2 cm eller mere. Den jeg lige har sendt til tryk i dag, har 2,5 cm margin mod ryggen. De resterende marginer er 1,5 cm.
Papiret kan jeg godt lide som cream i 80 g tykkelse. Cream fordi hvis den er for hvid, skinner det lidt træls i øjnene, når man ligger og skal læse inden man skal sove. Helt hvid er til gengæld fantastisk til f.eks. opslagsbøger. 80 g er i den lidt tynde ende af papirkvaliteterne, men til ren tekst til almindelig læsning er den fin. Det er lidt kikset at kunne se trykket på den anden side af papiret, men tyndere kvaliteter findes.
Forsider
Forsider er lidt af en jungle, fordi der er så mange muligheder for omslag. Det er ikke specielt svært, men fordi der er så mange muligheder, skal man lige være lidt koncentreret om opgaven, når man tager beslutningen. Jeg kan godt lide kartonomslag med limet ryg og flapper, men prøv at se hvad sådan nogen som Toptryk og Lasertryk har af muligheder.
Der findes en masse tutorials på YouTube om hvordan man sætter op med skæremærker og bleed og hvad man ellers skal kunne, for at lave et omslag.
Nu ved jeg ikke hvor meget du har liggende, der skal i bogen, men man kan lave meget tykke bøger, så det er bestemt ikke givet, at det skal i flere bøger. Det giver god mening at lave bind på ca. 300 sider, fordi det giver en foruftig tykkelse, men det er bestemt ikke givet, at det skal være flere tyndere bøger.
Håber det gav mening.