12 år siden
| Isabel Mosgaard Magt og ordHej Lene,
Der har været et par stykker, som mener dette burde hører under dagbogsgenren, hvilket jeg vil tilslutte mig. Men det skal ikke ses som en dårlig ting - genren er før blevet set negativt på, som pigetanker, der bliver nedskrevet og ikke har større betydning. Men i nyere tid er man begyndt, at inddrage dagbogsformen og det selvbiografiske i værker.
Det er en utrolig ærlig tekst, digtgenren er kendt for sin subjektivitet og det lyriske jeg. Men her bliver det mere en refleksion over tilværelsen - en form for selvterapi. Jeg synes der mangler en konkretiseringen, at der kommer eksempler på svigtene m.m.
I digtets førstelinje sætter det fokus på sig selv som digt og man forventer som læser at blive introduceret for disse hændelser og hvad årsagen er til dette råb om hjælp. Men jeg det bliver en smule overfladisk, vi kommer ikke helt ind til kernen (det kan sagtens være at det er dit litterære greb, at du overlader det læseren at resonere sig frem til en konklusion) Men personligt ville jeg gerne været blevet præsenteret mere for dette svigt og smerte.
Man mærker jegets splittelse at det på den ene side vil fortælle om dette svigt, men samtidig har samvittigheds kvaler, fordi det ikke er sikkert, at dette valg er til barnets bedste.
Forsat god skrivelyst
Kh Isabel 12 år siden |
12 år siden
| Isabel Mosgaard GemmelegHej, jeg synes det er en god historie, men jeg er lidt i tvivl om udformningen af den. Nogle af dine afsnit virker en smule ambuteret, hvor flowet bliver brudt. Jeg kan godt lide din direkte skrivemåde, hvor du undlader overflødige adjektiver, dog synes jeg din brug af moren i historien svækker din tekst en smule:
"Vi gør hende stolt
Fortæller hun
Min mor
Når vi gemmer os"
Specificeringen "min mor" er vel for at markere dets vigtighed, idet moren er en af de vigtige aktører. Det er pga. hende at disse børn gemmer sig, fordi de elsker hende. Men her synes jeg bare ikke helt det fungere. Du har lidt en tendens til at gentage dig selv, "min mor" forekommer tre gange og hun enten siger eller fortæller noget, jeg tror det kunne have haft et stærkere udtryk med et andet ordvalg. Et lille råd herfra tænk evt på variationen af dit ordvalg til en anden gang :)
Forsat god skrivelyst
Kh Isabel 12 år siden |
12 år siden
| Isabel Mosgaard LegepladsHej Anders
Der er et eller andet ved dit digt som tiltaler mig, tror det er den brutale tone gennem hele digtet, hvordan du præsenterer læseren for en slags opskrift på hvordan man evt. kan lære hvad livet er.
"Pil vingerne af et møl
Og søm dem fast til min rygrad"
...
Slik livmoderen, slug dets indhold
Jeg bliver overrasket over dets grovhed, det minder mig lidt om Mette Moestrups "jævnet med jorden" sidste del, hvor en kvinde kommer så langt ned, at hun slikker sit spyt, tis m.m. op. Hvis jeg har forstået digtet vigtigt, tænker jeg på alle de skjulte forhindringer og farer som luger under overfladen (der skal vel stå slanger og ikke slager?) Og at der ikke er et facit for hvad livet er, det er vel derfor han har støv i sine hænder, hvilket også er i forlængelse af møllet.
Du har en interessant skrivemåde, bare skriv løs :) 12 år siden |
12 år siden
| Isabel Mosgaard MorDu fanger virkelig læseren med dine simple, præcise sætninger - uden en nærmere detaljeret beskrivelse af personerne og forholdet - det gør teksten utrolig stærk.
Især delen med moren som forlader jeget ramte mig "Men, mor...du glemte mig"idet jeget siger "du lovede mig" viser endvidere, at det ofte er værre at blive glemt end den fysiske vold.
"Du er et godt menneske, bedre end jeg er" Det siger en hel del om jeget og hvordan han måske er som far. Der er en tvetydighed, moren forlod ham godt nok som barn, men alligevel elsker jeget inderligt sin mor . Jegets selverkendelse fx i sætningen "Når det væltede, var det min skyld, jeg ved det godt." fik mig til at tænke på hvor meget man vil gå igennem for dem man elsker, fx et barn i forhold til dets forældre.
Alt i alt et utrolig stærkt digt, der rammer læserne. 12 år siden |
12 år siden
| Isabel Mosgaard Bananens dødTitlen fangede mig, jeg havde en forventning om at den var brugt symbolsk, men snydt igen - men det er en sød lille historie, som har mange træk fra "børnelitteratur" - ikke på en dårlig måde. Idet du har gjort en genstand (frugt) til fortællerinstans også set fra blandt andet H.C. Andersen, som giver en karikaturirsk beskrivelse af en mor med sit barn.
Din indledning, bananen som den åbenlyse fortæller, dit sprog og din sætningsdannelse (korte sætninger, uden de store beskrivelser) giver følelsen af en sjov fortælling til børn eller barnlige sjæle. Noget jeg synes er virkelig godt er hvordan bananens meninger kommer til udtryk i sproget, som et slags indskud/brud i en ellers kontinuerlig tidsfølge "Det tror jeg pokker med den møgunge" "Det gjorde ondt ad helvede til"
Drengen bliver navngivet møgungen, som blot understøtter det parodierede. Det hele bliver en sjov historie om hvordan vi stresser rundt i samfundet for at opfylde andres behov - vi stopper ikke før de er mætte om det er på den ene eller anden måde... 12 år siden |